Материалдар / Аттестация 2024 биология 6 нұсқа
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Аттестация 2024 биология 6 нұсқа

Материал туралы қысқаша түсінік
Аттестация 2024 биология 6 нұсқа
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
28 Сәуір 2024
36
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
450 тг 338 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Только биология

6-нұсқа

1.Өсімдіктер мен жануарлардың жасуша қабықшасын құрайтын басты үш құрылымы: D) қабықша цитоплазма ядро

2.Тек өсімдіктер мен саңырауқұлақтарға тән: С) нағыз вокуль

3.Өсімдік жасушаларына түс беретін органоид: С) пластидтер

4.Өсімдіктердгі жабын ұлпалардың түрлері В) өң тоз қыртыс

5.Жасушааралық заттары өте көп А)дәнекер

6.Органикалық заттарға жатпайды Е)тұздар

7.Органикалық тыңайтқыштар қой қиын құс саңғырығын пайдаланған ақ тарының атасы А) Ш. Берсиев

8.Өсімдіктер мен жануарларға өсу үшін қажет элемент С)азот

9.Өсімдіктерде патшалықтан кейінгі жүйелік категориясы Е) Бөлім

10.Денесі өсімдіктерде кездеспейтін тек жануарларда болатын химиялық заттардан тұратын патшалық А) саңырауқұлақтар

11.Бірінші реттік қоректік деңгейді құрайды С) продуциенттер

12.Экожүйелердің біртіндеп уақыт бойынша ретті ауысымы В)сукцессия

13.Белсенді тасымалға тән ерекшелік В)атф энергиясы жұмсылаады.

14.Адамның асқазанында ыдырайтын органикалық құрамы С)Нәруыз

15.Оттексіз ортада тіршілік ете алатын ағзалар тірішілік иелері С)анфэробты ағзалар

16.Тыныс алу қозғалыстарын жүзеге асырады Е)қабырғааралық бұлшық ет пен көкет

17.Әмбебап органикалық станциясы С)АТФ

18.Биологиялық синтез реакцияларың жиынтығы А)пластикалық алмасу

19.Жасушадағы пластикалық алмасу В)анабализм

20.Зәр жиналатын мүше А)қуық

21.Бүйректің қоңыр қызыл сыртқы қабаты D) қыртысты қабат

22.Плазманың орнын басатын ерітінділерді пайдалану әдісі С) гемодиализ

23.Миеленденбеген аксон ерекшелігі А) шеткі вегетативті жүйкеде кездеседі.

24.Теріді құс терісі пайда болады себебі В)төмен температурада дене тұрақтылығы сақтау үшін

25.Патау синдромының клиникалық сипаты В)13жұп аутосомалар бойынша триосомияны көрсететін хромосомиялық аномалия

26.Пішіні колония жүзім шоғы сияқты бірнеше жасушадан тұратын бактерия В)стафилококк

27.Бактериофаг D) бактерияларды зақымдайтын вирустар

28.Нуклин қышқылы мен қабықшадан тұратын тіршілік иесі Е)вирустар

29.Спирт алу үшін қолданылады А) ашытқы

30.Барлық жануарларды омыртқасыз мен омыртқалылар деп бөлді D) Ж.Б. Ламарк

31.Жана туған денесіндегі су мөлшері D)75%

32.Сары май құрамына кіретін карбон қышқылдары С) арахидон, линол, линолин

33.Жасуша мембраналарында глюкозаның аминқышқылдардың иондардың тасымалдануын қамтамасыз ететін нәруыз қызыметі А)тасымалдаушы

34.Гуанин мен цитозин арасындағы байланыс саны В)үш

35.Бактерия жасуша қабырғасын түзетін зат D)муреин

36.Екі хромодидадан тұратын барлық хромосомалар жасушаның эковатор жазықтығына орналасқан фаза С) метафаза

37.Гетчинсон-Гильфорд синдромы С) аутосомдық рецссесивтік

38.Скат пен Камбала жалпақ пішінді болуы Е)идиоадаптация

39.Нейрон аксондарын қаптайтын миеленді қабықшаның қызыметі С)электр оқшаулайды

40.Миофибриллалардың негізін құрайтын актин мен миозин нәруыздарынан құралған бұлшықет талшықтары А)протофибрилла

41.С.Ф.Мейсор мен П.Р.Маскелл флоэма мен кислема байланысын зерттеп жасаған тәжербиесі E)сақиналау

42.Биологиядағы басқару жүйесінің орталығы ?

43.Гамотогенездің өсу кезеңіне тән өзгеріс Е)жасушалардың көлемі ұлғаяды генетикалық формуласы 2n4c ке айналады

44.Нуклеотидтердің жұбының түсіп қалуы В)делеция

45.Бактерияларды зерттеуде Аспалы тамшы әдісінде қолданылатын заттық шаны В) ойық зат шынысы

46.Құрамында термолабильді заттары қоректік ортаны стирильдеу әдісі А)химиялық стирильдеу

47.Реттік деңгейлерде энергия ағымының немесе өнімділіктің шамасының пирамидасы А)энергетикалық

48.Бірінші реттік продуценттер өте тез бөлінетін теңіз экожүйелерінде тән экологиякалық пирамида ?

Балдырлар Фитоплактондар

49.2009жылы Қазақстан Бұұның климаттық өзгеруі туралы негіздемелік конвенциясы бойынша С)Киот хаттамасын ретификацияланды

50.Жылыжай эфектісін 1824 анықтаған ғалым Е)Ж.Фурье

51.Микроскопиялық сынандарда қолданатын өлшем бірліктер А) миллиметр

С) метр F) сантимер

52.Си жүйесі бойынша 1микрометр өлшемі тең A)10-3миллиметр D)10-6метр E)10-4cантиметр

53.Хлоропластың химиялық құрамы С)органикалық зат75-80% D)липидтер30-40% H)нәруыз 50-55%

54.B.H Любименконың өсімдіктерді жарыққа байланысты бөлген топтары А)жарықсүйгіш С)көлеңкеге төзімді D)көлеңкесүйгіштік

55.Шыбынның тыныс алу мүшелері А)көкірек демтүтік C)құрсақ демтүтік ?

56.Әлсіз өкпесі және ылғал терісі арқылы тыныс алатын ағзалар B)бақа C)құрбақа D)тритон

57.Оттектің гемоглобинмен байланысын іске асырады.А)өкпе көпіршіктеріндегі парциалды қысым D)ауадағы парциалды қысым

58.Миоглобин үшін диссоциациялану қисық сызығы ерекшелігі А)қисық сызығы солға ығысады. С)қарапайым гипербола түрінде болады.D)миоглобин оттекпен қайтымды байланыс түзеді.

59.Омыртқа жотасы патологиясын диагностикалаудың биомеханикалық әдістері A) C) D)?

60.Магниттік дауылдың адам ағзасына әсері А)жүрек тамыр нашарлайды B)жүйке соматиалық жүйесіне әсер етеді.

61. Дәрумендер тірішілік етуге қажет ерекше органикалық заттар.Дәрумендерді 1880 жылы орыс дәрігері Н.И лунин ашты .Дәрумендердің атауы латынның бас әріппен белгіленеді.Дәрумендер суда еритіндер -С РР В тобының дәрумендері,майда еритіндер К Е Д А болып бөлінеді.Ағза үшін қажетті дәрумендердің тәуліктік мөлшері шамамен 180-200мг Олардың ағзадағы жетіспеушілігі гиповитаминоз ал ағзвдв ұзақ уақыт болмауын авитоминоз деп атайды. Шамадан көп пайдалануда гипервитаминоз туындайды.Дәрумендердің тамақ қүрамындағы мөлшері тұрақты емес.А дәрумені тамақ пісіру кезінже бұзылмайды.Бірақ көкеністерді ұзақ уақыт сақтау және кептіру кезінде жойылып кетеді.С Дәрумені ауамен жанасқанда оңай бұзылады.Сондықтан көкеністерді пісіру алдында ғана тазалап турау керек.Қайнаған суға салып қақпағы жабық ыдыста шамалы пісіру қажет.

Дәрумендерді ашқан ғалым C) Н.Лунин

62. Дәрумендер тірішілік етуге қажет ерекше органикалық заттар.Дәрумендерді 1880 жылы орыс дәрігері Н.И лунин ашты .Дәрумендердің атауы латынның бас әріппен белгіленеді.Дәрумендер суда еритіндер -С РР В тобының дәрумендері,майда еритіндер К Е Д А болып бөлінеді.Ағза үшін қажетті дәрумендердің тәуліктік мөлшері шамамен 180-200мг Олардың ағзадағы жетіспеушілігі гиповитаминоз ал ағзвдв ұзақ уақыт болмауын авитоминоз деп атайды. Шамадан көп пайдалануда гипервитаминоз туындайды.Дәрумендердің тамақ қүрамындағы мөлшері тұрақты емес.А дәрумені тамақ пісіру кезінже бұзылмайды.Бірақ көкеністерді ұзақ уақыт сақтау және кептіру кезінде жойылып кетеді.С Дәрумені ауамен жанасқанда оңай бұзылады.Сондықтан көкеністерді пісіру алдында ғана тазалап турау керек.Қайнаған суға салып қақпағы жабық ыдыста шамалы пісіру қажет.

Суда еритін дәрумен E)PP

63. Дәрумендер тірішілік етуге қажет ерекше органикалық заттар.Дәрумендерді 1880 жылы орыс дәрігері Н.И лунин ашты .Дәрумендердің атауы латынның бас әріппен белгіленеді.Дәрумендер суда еритіндер -С РР В тобының дәрумендері,майда еритіндер К Е Д А болып бөлінеді.Ағза үшін қажетті дәрумендердің тәуліктік мөлшері шамамен 180-200мг Олардың ағзадағы жетіспеушілігі гиповитаминоз ал ағзвдв ұзақ уақыт болмауын авитоминоз деп атайды. Шамадан көп пайдалануда гипервитаминоз туындайды.Дәрумендердің тамақ қүрамындағы мөлшері тұрақты емес.А дәрумені тамақ пісіру кезінже бұзылмайды.Бірақ көкеністерді ұзақ уақыт сақтау және кептіру кезінде жойылып кетеді.С Дәрумені ауамен жанасқанда оңай бұзылады.Сондықтан көкеністерді пісіру алдында ғана тазалап турау керек.Қайнаған суға салып қақпағы жабық ыдыста шамалы пісіру қажет.

Көкеністердің қабығы ашық қалғанда бұзылатын дәрумен В)C

64. Дәрумендер тірішілік етуге қажет ерекше органикалық заттар.Дәрумендерді 1880 жылы орыс дәрігері н.И лунин ашты .Дәрумендердің атауы латынның бас әріппен белгіленеді.Дәрумендер суда еритіндер -С РР В тобының дәрумендері,майда еритіндер К Е Д А болып бөлінеді.Ағза үшін қажетті дәрумендердің тәуліктік мөлшері шамамен 180-200мг Олардың ағзадағы жетіспеушілігі гиповитаминоз ал ағзвдв ұзақ уақыт болмауын авитоминоз деп атайды. Шамадан көп пайдалануда гипервитаминоз туындайды.Дәрумендердің тамақ қүрамындағы мөлшері тұрақты емес.А дәрумені тамақ пісіру кезінже бұзылмайды.Бірақ көкеністерді ұзақ уақыт сақтау және кептіру кезінде жойылып кетеді.С Дәрумені ауамен жанасқанда оңай бұзылады.Сондықтан көкеністерді пісіру алдында ғана тазалап турау керек.Қайнаған суға салып қақпағы жабық ыдыста шамалы пісіру қажет.

Дәруменді шамадан тын пайдаланудан туындайтын ауру В)гипервитаминоз

65. Дәрумендер тірішілік етуге қажет ерекше органикалық заттар.Дәрумендерді 1880 жылы орыс дәрігері н.И лунин ашты .Дәрумендердің атауы латынның бас әріппен белгіленеді.Дәрумендер суда еритіндер -С РР В тобының дәрумендері,майда еритіндер К Е Д А болып бөлінеді.Ағза үшін қажетті дәрумендердің тәуліктік мөлшері шамамен 180-200мг Олардың ағзадағы жетіспеушілігі гиповитаминоз ал ағзвдв ұзақ уақыт болмауын авитоминоз деп атайды. Шамадан көп пайдалануда гипервитаминоз туындайды.Дәрумендердің тамақ қүрамындағы мөлшері тұрақты емес.А дәрумені тамақ пісіру кезінже бұзылмайды.Бірақ көкеністерді ұзақ уақыт сақтау және кептіру кезінде жойылып кетеді.С Дәрумені ауамен жанасқанда оңай бұзылады.Сондықтан көкеністерді пісіру алдында ғана тазалап турау керек.Қайнаған суға салып қақпағы жабық ыдыста шамалы пісіру қажет.

Дәруменнің тамақ құрамында сақталуының негізгі ережесі D)тамақты тез пісіру

66. Адамда 4қан тобы бар.Олар эритроциттер бетіндегі арнай нәруыздар арқылы анықталады. Эритроциттердегі нәруыздар-агглютиногендер ал плазма нәруыздары-агглютининдер.Бірінші қан тобын I немесе 00 деп белгілейді.Оны кез келген топқа құюға болады.Сондықтан қаны бірнші топқа жататын адамды әмбебап донер (қан беретін) деп атайды.Екінші қан тобын ІІ н/е А(АА,А0) деп белгілейді. Үшінші топқа екінші және І топ қан құюға болады.Ал оны ІІІ және ІV топқа құяды. Төртінші қан тобын ІV н/е АВ деп белгілейді. Оған кез келген қан тобын құюға болады.Сондықтан қаны төртінші топқа жататын адамды әмбебап рецициент қан алатын деп атайды. Тобы сәйкес келмейтін қан құйған кезде эритроциттер бір бірне жабасып қалады. Мұндай құбылысты агглютинация деп атайды.

Адам қан тобының саны D)4

67. Адамда 4қан тобы бар.Олар эритроциттер бетіндегі арнай нәруыздар арқылы анықталады. Эритроциттердегі нәруыздар-агглютиногендер ал плазма нәруыздары-агглютининдер.Бірінші қан тобын I немесе 00 деп белгілейді.Оны кез келген топқа құюға болады.Сондықтан қаны бірнші топқа жататын адамды әмбебап донер (қан беретін) деп атайды.Екінші қан тобын ІІ н/е А(АА,А0) деп белгілейді. Үшінші топқа екінші және І топ қан құюға болады.Ал оны ІІІ және ІV топқа құяды. Төртінші қан тобын ІV н/е АВ деп белгілейді. Оған кез келген қан тобын құюға болады.Сондықтан қаны төртінші топқа жататын адамды әмбебап рецициент қан алатын деп атайды. Тобы сәйкес келмейтін қан құйған кезде эритроциттер бір бірне жабасып қалады. Мұндай құбылысты агглютинация деп атайды.

Бірінші қан тобын C) I немесе 00 деп белгілейді.

68. Адамда 4қан тобы бар.Олар эритроциттер бетіндегі арнай нәруыздар арқылы анықталады. Эритроциттердегі нәруыздар-агглютиногендер ал плазма нәруыздары-агглютининдер.Бірінші қан тобын I немесе 00 деп белгілейді.Оны кез келген топқа құюға болады.Сондықтан қаны бірнші топқа жататын адамды әмбебап донер (қан беретін) деп атайды.Екінші қан тобын ІІ н/е А(АА,А0) деп белгілейді. Үшінші топқа екінші және І топ қан құюға болады.Ал оны ІІІ және ІV топқа құяды. Төртінші қан тобын ІV н/е АВ деп белгілейді. Оған кез келген қан тобын құюға болады.Сондықтан қаны төртінші топқа жататын адамды әмбебап рецициент қан алатын деп атайды. Тобы сәйкес келмейтін қан құйған кезде эритроциттер бір бірне жабасып қалады. Мұндай құбылысты агглютинация деп атайды.

Әмбебап рецициент С) төртінші топ

69. Адамда 4қан тобы бар.Олар эритроциттер бетіндегі арнай нәруыздар арқылы анықталады. Эритроциттердегі нәруыздар-агглютиногендер ал плазма нәруыздары-агглютининдер.Бірінші қан тобын I немесе 00 деп белгілейді.Оны кез келген топқа құюға болады.Сондықтан қаны бірнші топқа жататын адамды әмбебап донер (қан беретін) деп атайды.Екінші қан тобын ІІ н/е А(АА,А0) деп белгілейді. Үшінші топқа екінші және І топ қан құюға болады.Ал оны ІІІ және ІV топқа құяды. Төртінші қан тобын ІV н/е АВ деп белгілейді. Оған кез келген қан тобын құюға болады.Сондықтан қаны төртінші топқа жататын адамды әмбебап рецициент қан алатын деп атайды. Тобы сәйкес келмейтін қан құйған кезде эритроциттер бір бірне жабасып қалады. Мұндай құбылысты агглютинация деп атайды.

Әмбебап донер С)бірінші топ

70. Адамда 4қан тобы бар.Олар эритроциттер бетіндегі арнай нәруыздар арқылы анықталады. Эритроциттердегі нәруыздар-агглютиногендер ал плазма нәруыздары-агглютининдер.Бірінші қан тобын I немесе 00 деп белгілейді.Оны кез келген топқа құюға болады.Сондықтан қаны бірнші топқа жататын адамды әмбебап донер (қан беретін) деп атайды.Екінші қан тобын ІІ н/е А(АА,А0) деп белгілейді. Үшінші топқа екінші және І топ қан құюға болады.Ал оны ІІІ және ІV топқа құяды. Төртінші қан тобын ІV н/е АВ деп белгілейді. Оған кез келген қан тобын құюға болады.Сондықтан қаны төртінші топқа жататын адамды әмбебап рецициент қан алатын деп атайды. Тобы сәйкес келмейтін қан құйған кезде эритроциттер бір бірне жабасып қалады. Мұндай құбылысты агглютинация деп атайды.

Тобы сәйкес келмейтін қан құйған кезде эритроциттер бір бірне жабасып қалады. Мұндай құбылысты агглютинация деп атайды. B) агглютинация









Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!