«Алоэ өсімдігінен жақпа май жасау
» Орындаған: 1”A”-сынып оқушысы Науан Сезім
Айдосқызы Ғылыми жұмыстың жетекшісі:Маханбетова Баян Балгаевна.
Бөлме өсімдігі-алоэ туралы мәліметтер жинау. Оның адамдарға деген
пайдасын анықтау. Алоэ өсімдігінің емдік ерекшелігін пайдалану
арқылы көптеген аурулардың алдын -алуға
болады.
Зерттеу жұмысының әдістемесі: - Ғылыми -
әдебиеттерге шолу жасау;- Тәжірибелер жүргізу; Зерттеудің жаңалығы
мен дербестік нәтижесі: -Алоэ өсімдігінің емдік ерекшелікте-ріне
жан–жақты сипаттама беру;-Алоэ өсімдігінің емдік қасиеттерінің
тиімді пайдаланудың жолдарын көрсету. ● Ғылыми - әдебиеттерге шолу
жасау арқылы алоэ өсімдігіне жан – жақты зерттеу және емдік
ерекшеліктерін көрсету жұмыстың теориялық мәні болып
табылады
. ● Жұмыс барысында қолдан жасалған емдік
қоспаны көпшіліктің тұрмыстық жағдайда жасап пайдалану мүмкіндігі
яғни, қолжетімдігі жұмыстың практикалык мәні болып табылады.
Алоэның пайдасы Өкпе туберкулезі ,Тәбет ашады, Күйік ,Рак
жасушаларының өсуіне тосқауыл жасайды. Ағзаның жалпы жағдайын
жақсарту иммунитет, ангина, суық тию, жөтел, жараларды жазу
.Лалагүлділер тұқымдасы алоэның сипаттамасы. Алоэ- емдік
қасиеттерімен бөлме өсімдіктерінің патшайымы атанған өсімдік .
Отаны- Оңтүстік Африка. Таралуы: Африка мен Индияның жартылай шөл
далаларында, Мадагаскарда кездеседі. Гүлдеу уақыты: қысқы айлар, әр
жылда емес. Қолдану бөлігі: жапырағы, сөлі. Жинау уақыты: жыл бойы.
Қытайда веналық ауруларды емдеуге қолданады. Алоэ суық тигенді
емдейді. Мысалы: тұмау ауруына, жара мен кесілген жерлерді жазады.
Мидың үлкен ми сыңарларындағы тітіркену мен тежегішті реттейді.
Жұмыс істеу қабілетін жоғарылатып, физикалық ауырлықты жеңеді.
Ағзаның сақтандыру функциясын ретке келтіреді. Әр түрлі микробтарға
қарсы тұра алады.