|
Жаңа сабақ
таныстырылымы.
Дәрумендер(витаминдер) және олардың
маңызы.
Жаңа ақпараттарды тыңдайды. Жаңа термин сөздерді
дәптерлеріне жазып отырады.
Түсінбеген сұрақтарына жауап алады.Ой
тұжырымдайды.
1.Жаңа сабақты меңгеру.
«ПОПС» әдісі арқылы.Әр топқа беріледі.
А) Дәрумендердің маңызы туралы
.
Ә) Дәрумендердің топтары мен
түрлері туралы .
Б) Тағам өнімдеріндегі
дәрумендерді сақтау жолдары.
Слайдтардан осы материалдар көрсетіліп топтардың
жұмыстары қорытындыланады.
-
Дәрумендер
дегеніміз – ерекше органикалық
заттар. Адам олардың өте аз мөлшерін ғана пайдаланады. Бірақ
дәруменсіз ағза мүшелерінің қалыпты жұмыс істемеуі мүмкін
емес.
Тағам құрамында дәрумендер жеткіліксіз болса
ағзаның жұмысы нашарлап, ауруға шалдығады.
Дәрумендер А,В,С,Д және
т.б. әріптермен
белгілейді.
А
дәрумені-нәлім (треска) балығының
бауырында, теңіз алабұғасында, сары майда,
сәбізде,қызанақта,т.б.болады.
Ағзаның өсуіне,дамып жетілуіне әсерін
тигізеді, көздің көргіштігін жақсартады.
B
дәрумені-нанда,жемістерде,әсіресе
ашытқыда болады.
Бұлшық ет пен жүйке жүйесінің жұмысына әсер
етеді.
С
дәрумені-көкіністерде,жемістерде,ашыған орамжапырақты тағамдарда
көп болады.
Ағзаның түрлі жұқпалы ауруларға қарсы тұруын
арттырады, сүйек пен тістердің мықтылығын
жақсартады.
Д
дәрумені –денемізде күн сәулесінің
әсерінен түзіледі. Бұл дәруменнің жетіспеуінен жас нәрестелерде
мешел ауруы пайда болады.
Балықтың уылдырығында,құс еті,жұмыртқада көп
мөлшерде болады.
Дəрумен–
Биологиялықбелсенділігіжоғары, ағза үшін маңызды
органикалық
заттар.
Витамин –это органические вещества, обладающие высокой
биологической
активностью
Vitamin is an organic substance with a
high biological activity
Гипервитаминоз
– витаминдерді артық мөлшерде
пайдалану.
Авитаминоз
– витаминдердің адам
ағзасына жетіспеуінен болатын
ауру.
Гиповитаминоз
– қандайда бір витамин
жетіспегенде организмнің әлсіреуіне
себепші.
Топқа тапсырма: «Кластер »
құру арқылы постер дайындау.
1
топ: Дәрумендердің маңызы
туралы
2 топ:Дәрумендердің топтары мен түрлері
туралы
3 топ: Тағам өнімдеріндегі дәрумендерді сақтау
жолдары.
Слайдтардан осы материалдар көрсетіліп топтардың
жұмыстары қорытындыланады.
Топ жұмысы бағаланады.
Дәрумендер.
Дәрумендер- олар физиологиялық
белсенділігі төмен молекулалы органикалық қосылыстар, олардың аз
мөлшері адам ағзасындағы биохимиялық және физиологиялық процестер
ағымын реттеуді қадағалайды. Олар адам ағзасындағы зат алмасуды
жәнеәр түрлі ауруларға қарсы тұру әрекетін жоғарылатады. Дәрумендер
ферменттердің ыдырауына қатысады. Дәрумендер негізінен
өсімдіктерден өндіріледі. Адам ағзасында олар өндірілмейді. Адам
ағзасына тәуліктік қажеттілігі 0,1-0,2г болуы тиіс. Қазіргі таңда
дәруменнің 50 түрі белгілі. Олар еру әрекеттілігіне байланысты екі
топқа бөлінеді. Майда еритіндер: А, Д, Е,
К
Суда еритіндер : С, РР, В1,
В3,В6, В12
Жоғарыдағы мәтінді пайдаланып , сұраққа жауап
беріңіз:
Сұрақ 1
Тағамдағы дәрумендердің жетіспеушілігі немесе
мүлдем болмауы неге әкеліп соғады.?
А. Анемия және гипервитаминоз
В. Авитаминоз және
гиповитаминоз
С. Невроз және авитаминоз
Д. Гиповитаминоз және
авитаминоз
Дәрумендер
Дәрумендер- олар физиологиялық белсенділігі төмен
молекулалы органикалық қосылыстар, олардың аз мөлшері адам
ағзасындағы биохимиялық және физиологиялық процестер ағымын
реттеуді қадағалайды. Олар адам ағзасындағы зат алмасуды жәнеәр
түрлі ауруларға қарсы тұру әрекетін жоғарылатады. Дәрумендер
ферменттердің ыдырауына қатысады. Дәрумендер негізінен
өсімдіктерден өндіріледі. Адам ағзасында олар өндірілмейді. Адам
ағзасына тәуліктік қажеттілігі 0,1-0,2г болуы тиіс. Қазіргі таңда
дәруменнің 50 түрі белгілі. Олар еру әрекеттілігіне байланысты екі
топқа бөлінеді. Майда еритіндер: А, Д, Е, К
Суда еритіндер : С, РР, В1, В3,В6,
В12
Жоғарыдағы мәтінді пайдаланып , сұраққа жауап
береміз:
Сұрақ2
-
Дәрумендер негізінен көп
мөлшерде өсімдіктерден өндіріледі.
Иа/жоқ
-
Дәрумендер құнарлы тағаммен
ағзаға түседі. Иа/жоқ
-
Дәрумендер тек ағзада
өндіріледі. Иа/Жоқ
-
Дәрумендер ферменттердің
синтезделуіне қатысады. Иа/Жоқ
|