Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Шағым жылдам қаралу үшін барынша толық ақпарат жіберіңіз
Сіздің сұранысыңыз сәтті жіберілді!
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
1 бонус = 1 теңге
Бонусты сайттағы қызметтерге жұмсай аласыз. Мысалы келесі материалды жеңілдікпен алуға болады
Бонусты жинап картаңызға (kaspi Gold, Halyk bank) шығарып аласыз
Түсінікті
Материалдар / Тағамдық майларды органолептикалық зерттеу
ТАҒАМДЫҚ МАЙЛАР
Тағамдық майлар – қай ұлттық тағамдарын алсақ та майсыз жасалмайды. Себебі, май барлық азықтардың негізгі нәрі, ең негізгі құнары. Майлар жоғары калориялы тамақ өнімдері болып табылады. Ағзада 1 г май тотыққанда 37,7 кДж немесе 9,3 ккал энергия бөлінеді. Майлар жылу бөлумен қатар, маңызды физиологиялық мәнге ие. Майлардан адам ағзасы қажетті май қышқылдарын, дәрумендер, фосфатидтер және басқа заттар алады. Биологиялық жағынан өсімдік майлары құнды болып саналады, олардың құрамында қанықпаған май қышқылдары – линол және арахидон болады. Бұл май қышқылдары атеросклероз ауруын тудыратын заттардың түзілуін тежейді. Майлар жеткіліксіз мөлшерде қабылданса, ағзаның суық пен жұқпалы ауруларға қарсы тұру қабілеті төмендейді.
Майлар тамақ өнімдерін аспаздық өңдеуде маңызды орын алады. Көптеген майлар ыдырамай, жанып кетпей, қыздырудың өте жоғары температурасын (200 – 300°С) ұстап тұрады, ароматты және бояғыш заттарды жақсы ерітеді. Осыған байланысты дәмді, хош
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып көруге болады
Зертханалық тәжірибелік
жұмыстың
БАҒАЛАУ
ПАРАҒЫ
Модуль
атауы:Қазақтың ұлттық және өзге
ұлттар асханасының тағамдарын дайындау
Пәннің
атауы:Азық – түлік тауарларын
тану
Тақырыптың
атауы:Тағамдық майларды
органолептикалық зерттеу
Критерий
Әр дескриптор бойынша 1
баллдан 3 баллға дейін беру
Сабаққа белсене
қатысуы
ЗТЖ басталғаннан берілген
сұрақтарға жауап беру, белсене қатысып, қызығушылығының байқалуы,
өтілген тақырыптардың жақсы меңгерілгендігі, берілген тапсырманы
уақытылы орындауы
Топтың
ұйымшылдылығы
Білім алушылар топпен жұмыс
істеп, өзара ақылдасып, озаттылық пен жүйелілік байқалып, берілген
тапсырмаға топ мүшелері толықтай
қатысуы
Көмек
көрсету
Өз тапсырмасын уақытылы
орындап, қосымша басқа білім алушыға көмек көрсетуі, түсінбеген
тапсырмаларын түсіндіріп, шығару жолдарын
көрсетуі
Активити
№1ЗТЖ-қа презентациямен үй
тапсырмасы
«Мен
білемін!»
Топтар бойынша алынған
тағамдық майдың бір түрін сипаттап беру, шығу тарихы, қолданылуын,
олардың ерекшеліктеріне сипаттама
беру
Активити
№2ЗТЖ-қа тағамдық майлардың
өндірілуі туралы сипаттап беру
тапсырмасы
«Көп ақпаратпен
бөлісейік!»
Берілген тапсырмада тағамдық
майдың өндірілуі туралы толық ақпарат беру, олардың адам ағзасына
пайдасы мен зиянын түсіндіру, тәуліктік қажеттілігін
анықтау
Активити
№3ЗТЖ-қа тағамдық майлардың
ақауларына байланысты тапсырма«Есте
сақтаңыз!»
Берілген тапсырмада майларда
кездесетін ақаулар туралы ақпарат беру, сақтау кезінде өзгеріске
ұшырауы туралы сипаттама беру
Активити
№4ЗТЖ-қа зертханалық
тапсырмасы«Көзбен көріп, қолыңмен
істеп көр!»
Қолжетімді құрал –
саймандармен қарапайым зерттеулер жүргізу, тағамдық майлардың
сапасын анықтап зерттеу жүргізіп
көрсету
Өсімдік майларын пайдалану
арқылы салаттар дайындау, сипаттап
беру
Арнайы пән оқытушысы:
Сарсебекова Гаухар Сапаргалиевна
«Бекітемін»
директордың
оқу-өндірістік
ісі бойынша
орынбасары
Бекболатов Ж.Н._________ «
» __________2014 ж
Зертханалық тәжірибелік
жұмыстың жоспары
Күні:
Ұзақтығы:
90
минут
Өткізу
орны:
«Кулинария» кабинеті
№16
Курс:
2
Топ:
23
ЗТЖ
нөмірі:
1
Мамандық/біліктілік:
0508000 – «Тамақтандыруды
ұйымдастыру» мамандығы 0508012 – «Аспаз»
біліктілігі
Модульдің
атауы:
Қазақтың ұлттық және өзге
ұлттар асханасының тағамдарын дайындау
Модульдік
зертханалық тәжірибенің тақырыбы:
Тағамдық майларды
органолептикалық зерттеу
Модульдік зертханалық
тәжірибенің мақсаты:
Тағамдық майлардың
түрлерін білу, өсімдік майы мен жануар майларының, маргариннің
өндірілуін білу және олардың түрлерін сипаттап беру, май
ақауларының пайда болуына әсер ететін факторларды
білу
Зертханалық
тәжірибеден күтілетін нәтиже:
Тағамдық майлардың
түрлерін біледі, өсімдік майы мен жануар майларының, маргариннің
өндірілуі мен дайындалу ерекшеліктерін түсіндіре алады, май
қасиеттерінің көрсеткіштерін анықтай алады
Қажетті
техникалық құралдар:
Оқулықтар,
тапсырмалар, активитилер, ноутбуктар
Қосымша
әдебиеттер:
«Азық – түлік тауарларын тану»
Қ.Күзембаев,
«Аспаздық»
Г.Бесімбаева
«Тамақтану
физиологиясы, санитария және гигиена негіздері»
Н.Қоспанбетова
Модульдің
құрылымы
Уақыты
Минут
Оқытушы
әрекеті
1
2
3
Ұйымдастыру
кезеңі
3 мин
Сәлемдесу;
Білім алушыларды
түгендеу;
Білім алушылардың оқу
құрал-жабдықтарын тексеру;
Техника қауіпсіздігі туралы
түсінік беру
5 мин
Қыздырылған тағамдық майлардың
барлық түрімен жұмыс істеу кезінде қауіпсіздік ережелерімен
таныстыру, ыстық май түрлерін тасымалдау және қажетілігіне қарай
пайдалану кезіндегі қауіпсіздік ережелері
Модульдік ЗТЖ күтілетін
нәтижені хабарлау
2 мин
Тағамдық майлардың түрлерін
біледі, өсімдік майы мен жануар майларының өндірілуі мен дайындалу
ерекшеліктерін түсіндіре алады, май қасиеттерінің көрсеткіштерін
анықтай алады
ЗТЖ-қа тапсырма және нұсқау
беру
45
мин
Активити
№1ЗТЖ-қа презентациямен үй
тапсырмасы
«Мен
білемін!»
Міндеті: Тағамдық майдың
түрлеріне, ерекшеліктеріне сипаттама
беру
Активити
№2ЗТЖ-қа тағамдық майлардың
өндірілуі туралы сипаттап беру тапсырмасы«Көп ақпаратпен
бөлісейік!»
Міндеті: Берілген тапсырма
бойынша мәліметтер айту
Активити
№3ЗТЖ-қа тағамдық майлардың
ақауларына байланысты тапсырма«Есте
сақтаңыз!»
Міндеті: Тағамдық майлардың
ақаулары туралы біліп, алдын алу
Активити
№4ЗТЖ-қа зертханалық
тапсырмасы«Көзбен көріп, қолыңмен
істеп көр!»
Міндеті: Қолжетімді құрал –
саймандармен қарапайы зерттеулер
жүргізу
Міндеті: Өсімдік майларын
пайдалану арқылы салаттар дайындау, сипаттап
беру
ЗТЖ-тың орындалуын
бақылау
10
мин
Білім алушылардың зертханалық
тәжірибелік жұмыс бойынша берілген активитилерін орындалуының,
сызба түрінде және сурет түрінде түсіндіруін, белсенділіктері мен
шығармашылық дамуы, білімдерін тексеру
ЗТЖ-ты қабылдап
алу
10
мин
Білім алушыларға берілген
активитилерді дұрыс және уақытылы орындауы, тапсырып
қорғауы
Сынақ/бағалау
10
мин
Білім алушыларды жұмыс
барысында бақылап бағалау, бақылау парағымен
қорытындылау
Үй
тапсырмасы
5 мин
Аспаздық майлардың химиялық
құрамы, пайдасы мен зияны, ақаулары, асханада қолданылу
ерекшеліктері
Құрастырған арнайы пән
оқытушысы: ___________Сарсебекова
Гаухар Сапаргалиевна
БАҒАЛАУ
ПАРАҒЫ
№
1ЗТЖ
Күні:25.04.2019
ж
Зертханалық тәжірибелік
жұмыс бойынша білім алушылардың
бағалануы
Топтың
атауы
Білім
алушының
аты –
жөні
Бағалануы
Сабаққа белсене
қатысуы
Топтың
ұйымшылдылығы
Көмек
көрсету
Активити
№1ЗТЖ-қа суретпен жұмыс
тапсырмасы
«Мен
білемін!»
Активити
№2ЗТЖ-қа тағамдық
майлардың өндірілуі туралы сипаттап беру
тапсырмасы
«Көп ақпаратпен
бөлісейік!»
Активити
№3ЗТЖ-қа тағамдық
майлардың ақауларына байланысты тапсырма
«Есте
сақтаңыз!»
Активити
№4ЗТЖ-қа зертханалық
тапсырмасы«Көзбен көріп,
қолыңмен істеп көр!»
Активити
№5ЗТЖ-қа практикалық
тапсырма
«Ас болсын!»
Барлығы
Аскербек
Аружан
Алашова
Балауса
Жангабаева
Мадина
Жолмаганбетов
Нұрбек
Көшкінбай
Аяулым
Қанатова
Айгерім
Қуантаева
Наргиза
250 ₸ - Сатып алу
Материал ұнаса әріптестеріңізбен бөлісіңіз
Ашық сабақ, ҚМЖ, көрнекілік, презентация
жариялап табыс табыңыз!
Материалдарыңызды сатып, ақша табыңыз.
(kaspi Gold, Halyk bank)
Соңғы бір жылда:
45 000 000 ₸
Авторлар тапқан ақша
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материал іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз