Бекітемін
Жалағаш индустриалды аграрлық
колледжі аға шебер:
Абдраманов Б
Өндірістік оқу сабақ жоспары
|
Тақырыбы: |
Сүзбелі тәтті бәліштер дайындау |
|
Модуль/Пән атауы: |
Тәтті бәліштерді дайындау және безендіру. |
|
Құрушы: |
Шидербаева Аккенже Закировна |
|
Мерзім: |
12.03.2025 |
|
Курс: |
2 |
|
Курс - Топ: |
№30 |
Мақсаты, міндеттері:Студенттерге Сүзбелі тәтті бәліштерді дайындауды және безендіруді үйрету
Тәрбиелік мақсаты:(талап құндылығы)Студенттерді сыни және кретивті ойлауға,жеке және командамен жұмыс істеу білуге,уақыт пен қаржыны тиімді жоспарлау
Күтілетін нәтижелер:Сүзбелі тәтті бәліштерді дайындауын және безендіруін біледі
Қажетті ресурстар:миксер,тоңазытқыш,оқтау,пышақ,тақтайша ,тегеш ,таразы,лопатка,скребок , гелевый формалар , оқулық , тех.карта т.б.
|
Сабақтың барысы |
Уақыты (мин) |
Оқытушы әрекеті |
Тыңдаушы әрекеті |
Оқу қорлары мен материалдары |
|
Ұйымдаст. кезеңі
|
3 мин |
- Сәлемдесу, Оқушыларды журнал бойынша түгендеу. - Жұмыс орнының жұмысқа дайындығын тексеру - Сабаққа қажетті құрал-жабдықтарды тексеру, үлестіру |
Тыңдаушылар сабаққа қатысуды тіркеу журналын толтырады Журнал реттілігі бойынша 5 топқа бөліну |
Ситсен платформасы Интернет желісі
|
|
2. Үй тапсырмасын орындау, тексеру |
5 мин |
-Өткен тақырыпты қайталау : Қамыр түрлері
|
-Студенттер Word wall платформасы Барабан әдісі арқылы үй тапсырмасын қайталау |
Интерактивті тақта |
|
3. Жаңа сабақты хабарлау |
25 мин |
- Оқушыларға сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау. - Қауіпсіздік ережелерін қайталау. - Қауіпсіздік ережелерімен таныстырып, арнайы журналға қол қойдыру керек - Оқушыларды жұмыс орнына орналастыру |
-Қауіпсіздік ережелерімен танысып журналға қол қою.
|
Қауіпсіздік дәптері |
|
-жаңа сабаққа нұсқаулар беру: Сүзбелі тәтті бәліштер дайындау
|
1.презентация 2. ленинг апс платформасы арқылы технологиялық нұсқау картасын жасау 3.видио
|
|
||
|
Топтағы жұмыс
|
200 мин |
1бақылау – Жұмыста қолданылатын жұмыс құралдарының жұмысқа жарамдылығын тексеру 2 бақылау – жұмыстың дұрыс ұйымдастырылуын және уақытылы басталуын тексеру. Әр звеноға өз тапсырмасы бойынша технологиялық нұсқау картасы тиімді пайдалануын қадағалау, тексеру, 3 бақылау – жұмыс іс –қимылының дұрыстығынын, құрал-жабдықтарды дұрыс пайдалануын тексеру 4 бақылау – Жаттығу жұмыстарын орындау барысында қауіпсіздік ережелерінің сақталуын қадағалау 5 бақылау – орындалған жұмысты қадағалау, жұмыс орнының тазалығын тексеру, бағалау. |
-Тапсырма бойынша топпен жұмыс жасайды - технологиялық нұсқау картамен жұмыс -өнімдерді өндейді -тағам дайындайды
|
1.Технологиялық нұсқау картасы 2.қамыр илегіш машина 3.қуыру шкабы 4.эл.плита 5.шұнғыл ыдыс т.б. 6. өнімдер 7.таразы |
|
Өзіндік жұмысты қорғау (сабақты пысықтау, қорыту ) |
10 мин |
Тапсырма: «Жалған және Ақиқат» Студенттерге Жасыл(ақиқат) және Қызыл(жалған) түсті карточкалар таратылады. Педагог өткен тақырыпқа байланысты сөйлемдер оқиды. Студенттер қызыл және жасыл карточкаларды көтеру арқылы өз жауаптарын береді. |
Карточкаларды көтеру арқылы, сөйлемдердің ақиқат немесе жалған екендігіне өз жауаптарын береді. |
|
|
|
Ленинг апс платформасы арқылы сканворд шешу |
|
||
|
Үй жұмысы |
2 мин |
Сүзбелі тәтті бәліштер дайындайды және безендіреді |
Лекцияларды, презентацияны оқу |
|
|
Жұмыс орнын тазалау |
8 мин |
ыдыстарды жуады , жұмыс орнын тазалай |
|
|
Үгілмелі қамырдан тәтті бәліштер –творожный пирог
Қажетті өнімдер :
Сүзбелі бәліш
-
Ұн-500гр
-
Масло к чаю-1
-
Қант-2 кесе
-
Сүзбе-500 гр
-
Жұмыртқа -3 дана

Алдымен қамырды дайындаңыз. 3-3,5 кесе ұнды тақтаға електен өткізіңіз. Үстіне 3/4 кесе қант себіңіз және 250 грамм жұмсартылған маргарин қосыңыз.

Барлық ингредиенттерді қолыңызбен илеңіз. Қамыр ұнтақ тәрізді болып шығады.

Сүзбе ыдысқа салыңыз. Ешбір түйір қалмас үшін оны шанышқымен езіңіз. Жұмыртқаны шайқаңыз, 3/4 кесе қант қосыңыз, ванилин қосыңыз .

Барлығын мұқият араластырыңыз (қолыңызды қолдануға болады). Сүзбе салмасы дайын. Пісіру табағын өсімдік майымен майлаңыз, оған қамырдың 2/3 бөлігін тарелка түрінде салыңыз.

Содан кейін сүзбе салмасын қосыңыз..
.
Қалған қамырды сүзбенің үстіне салыңыз

Пеште 180 градуста 30 - 35 минут пісіріңіз. Тортты толығымен салқындаған кезде табадан алыңыз.
Қатпарлы қамырдан слойки
Қатпарлы қамыр-1
Сүзбе -200 гр
Қант-100 гр
Жұмыртқа -1 дана
Ватрушки
Ұн-300гр
-
ШАГ 1:
Дайын қатпарлы қамырды мұздатылған болса, аздап ерітіңіз. Мұны істеу үшін қамырды бөлме температурасында жарты сағатқа қалдырыңыз. Ұн себілген жұмыс бетінде қамырды аздап жайыңыз, оны өте жұқа жаюдың қажеті жоқ, әйтпесе пирогтар әуе және қабыршақ болып шықпайды.
-
ШАГ 2:
Бұл қамырға мүлдем кез келген толтыру қолайлы: қайнатылған тауық еті, саңырауқұлақтар, ет, сүзбе, ет, шөптер, ірімшік. Мен сүзбе қосылған бәліштерді пісірдім, олар өте хош иісті, дәмді және толтырғыш болып шығады, негізгі тағамдар арасындағы тіскебасардың тамаша нұсқасы
.
-
ШАГ 4:
Табиғи сүзбе қолданған дұрыс, ол пайдалы, бірақ калориясы көп. Қаласаңыз, майы аз сүзбе алуға болады, ең бастысы ол жаңа піскен және сапалы. Сүзбе қосылған ыдысқа қант, ванилин қосып, тауық жұмыртқасын шайқаңыз. Жұмыртқа салмасы сұйық емес және пирогтарды пісірген кезде ағып кетпеуі үшін қажет.
-
ШАГ 5:
Біртекті сүзбе массасын алғанша бәрін араластырыңыз. Егер сіздің сүзбеңіз дәнді және құрғақ болса, бір ас қасық кілегей немесе қаймақ қосуға болады. Бұл жағдайда толтыруды жұмсақ ету үшін сүзбе массасын блендермен шайқаңыз.
-
ШАГ 6:
Қамырдың жартысына сүзбе салмасын салыңыз. Толтыру мөлшері квадраттардың өлшеміне байланысты, бірақ пісіру кезінде ол пирогтардан пісіру парағына ағып кетпеуі маңызды. Кішкентай бәліштерді жасаған дұрыс, олар сыртқы түрі бойынша әдемі және ұқыпты болып шығады.
-
ШАГ 7:
Үшбұрышты немесе кез келген басқа пішінді қалыптастыру үшін қамырдың шеттерін біріктіріңіз. Толтырмадағы шырын пісіру парағына ағып кетпеуі үшін шеттерін жақсылап жабу керек. Мұны шанышқымен жасауға болады.
-
ШАГ 8:
Пісіру табағын немесе басқа пісіру табағын маймен майлап, пирогтарды жайыңыз. Оларды шайқалған жұмыртқаның сарысымен жағыңыз. Қатпарлы қамырды 200 градусқа дейін қыздырылған пешке 25-30 минутқа салыңыз. Дайын пирогтарды пештен шығарып, оларды сәл суытып, шай, кофемен береміз.
Ашытылған қамырдан ватрушки
Құрамы:
Қамыр үшін :
Бидай ұны 400
Сүт 250
Жұмыртқа 1
Сары май 30
Қопсытқыш 10
Қант 3
Құрғақ ашытқы 2 Тұз 0.5
Салма үшін :
Сүзбе 400
Қант 200
Жұмыртқа 1
МАЙЛАУ ҮШІН: Жұмыртқа 1
Қамырға: 110гр ұн, ашытқы және жылы суды араластырып, 2 сағатқа жылы жерге қоямыз. Қалған еріген сары майды, қантты, тұзды және ақуызды қамырға қосыңыз. Ұнды қосып, араластырыңыз. Қамырды араластырғышпен 15 минут илеңіз. Қамырды пленкамен жауып, 2 сағатқа қалдырыңыз.
Толтыру үшін сүзбе , түйіршіктелген қант, жұмыртқа сарысы, ванильді қант және ұн қосыңыз. Барлық осы ингредиенттерді мұқият араластырыңыз
Енді алынған қамырды шамамен 8-12 бірдей бөлікке кесіңіз, оларды шарларға орап, маймен немесе маймен майланған пісіру парағына салыңыз, қамыр шарларын 15 минутқа қалдырыңыз.
Осы уақыттан кейін біз әр шарда ойық
жасаймыз
-
ШАГ 5:
Содан кейін біз ірімшіктердің шеттерін жұмыртқамен майлап, ойыққа сүзбе саламыз. Осыдан кейін біз ірімшіктерді қайтадан 10 минутқа қалдырамыз, содан кейін оларды 220 градусқа дейін қыздырылған пешке 15 минутқа жібереміз.


Қамыр түрлері - ашытқылы, қабаттама, бисквитті, үгілмелі, сусымалы, қайнатылған
Олардан түрлі нан өнімдерін,кондитерлік өнімдер дайындауға болады
Негізгі кондитерлік шикізаттар – ұн,қант,май,жұмыртқа
Бисквит қамырының негізін қант, жұмыртқа, ұн құрайды. Дәм бергіш қосындылар ретінде лимон немесе апельсин қабықтары, ванилин, ұнтақ – какао немесе мейіз, жаңғақ қолданылады. Бисквитті қамырдан капкейк,торт,пирожныйлар,кекстер т.б. өнімдер дайындауға болады
Қатпарлы қамыр Құрамы : Ұн, Май (маргарин), Жұмыртқа, Су, Тұз, Сода.
Қатпарлы қамырдан самсалар,круассандар,рогаликтер,торт, пирожныйлар дайындауға болады

жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз
Тақырыбы: Сүзбелі тәтті бәліштер дайындау
Тақырыбы: Сүзбелі тәтті бәліштер дайындау
Бекітемін
Жалағаш индустриалды аграрлық
колледжі аға шебер:
Абдраманов Б
Өндірістік оқу сабақ жоспары
|
Тақырыбы: |
Сүзбелі тәтті бәліштер дайындау |
|
Модуль/Пән атауы: |
Тәтті бәліштерді дайындау және безендіру. |
|
Құрушы: |
Шидербаева Аккенже Закировна |
|
Мерзім: |
12.03.2025 |
|
Курс: |
2 |
|
Курс - Топ: |
№30 |
Мақсаты, міндеттері:Студенттерге Сүзбелі тәтті бәліштерді дайындауды және безендіруді үйрету
Тәрбиелік мақсаты:(талап құндылығы)Студенттерді сыни және кретивті ойлауға,жеке және командамен жұмыс істеу білуге,уақыт пен қаржыны тиімді жоспарлау
Күтілетін нәтижелер:Сүзбелі тәтті бәліштерді дайындауын және безендіруін біледі
Қажетті ресурстар:миксер,тоңазытқыш,оқтау,пышақ,тақтайша ,тегеш ,таразы,лопатка,скребок , гелевый формалар , оқулық , тех.карта т.б.
|
Сабақтың барысы |
Уақыты (мин) |
Оқытушы әрекеті |
Тыңдаушы әрекеті |
Оқу қорлары мен материалдары |
|
Ұйымдаст. кезеңі
|
3 мин |
- Сәлемдесу, Оқушыларды журнал бойынша түгендеу. - Жұмыс орнының жұмысқа дайындығын тексеру - Сабаққа қажетті құрал-жабдықтарды тексеру, үлестіру |
Тыңдаушылар сабаққа қатысуды тіркеу журналын толтырады Журнал реттілігі бойынша 5 топқа бөліну |
Ситсен платформасы Интернет желісі
|
|
2. Үй тапсырмасын орындау, тексеру |
5 мин |
-Өткен тақырыпты қайталау : Қамыр түрлері
|
-Студенттер Word wall платформасы Барабан әдісі арқылы үй тапсырмасын қайталау |
Интерактивті тақта |
|
3. Жаңа сабақты хабарлау |
25 мин |
- Оқушыларға сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау. - Қауіпсіздік ережелерін қайталау. - Қауіпсіздік ережелерімен таныстырып, арнайы журналға қол қойдыру керек - Оқушыларды жұмыс орнына орналастыру |
-Қауіпсіздік ережелерімен танысып журналға қол қою.
|
Қауіпсіздік дәптері |
|
-жаңа сабаққа нұсқаулар беру: Сүзбелі тәтті бәліштер дайындау
|
1.презентация 2. ленинг апс платформасы арқылы технологиялық нұсқау картасын жасау 3.видио
|
|
||
|
Топтағы жұмыс
|
200 мин |
1бақылау – Жұмыста қолданылатын жұмыс құралдарының жұмысқа жарамдылығын тексеру 2 бақылау – жұмыстың дұрыс ұйымдастырылуын және уақытылы басталуын тексеру. Әр звеноға өз тапсырмасы бойынша технологиялық нұсқау картасы тиімді пайдалануын қадағалау, тексеру, 3 бақылау – жұмыс іс –қимылының дұрыстығынын, құрал-жабдықтарды дұрыс пайдалануын тексеру 4 бақылау – Жаттығу жұмыстарын орындау барысында қауіпсіздік ережелерінің сақталуын қадағалау 5 бақылау – орындалған жұмысты қадағалау, жұмыс орнының тазалығын тексеру, бағалау. |
-Тапсырма бойынша топпен жұмыс жасайды - технологиялық нұсқау картамен жұмыс -өнімдерді өндейді -тағам дайындайды
|
1.Технологиялық нұсқау картасы 2.қамыр илегіш машина 3.қуыру шкабы 4.эл.плита 5.шұнғыл ыдыс т.б. 6. өнімдер 7.таразы |
|
Өзіндік жұмысты қорғау (сабақты пысықтау, қорыту ) |
10 мин |
Тапсырма: «Жалған және Ақиқат» Студенттерге Жасыл(ақиқат) және Қызыл(жалған) түсті карточкалар таратылады. Педагог өткен тақырыпқа байланысты сөйлемдер оқиды. Студенттер қызыл және жасыл карточкаларды көтеру арқылы өз жауаптарын береді. |
Карточкаларды көтеру арқылы, сөйлемдердің ақиқат немесе жалған екендігіне өз жауаптарын береді. |
|
|
|
Ленинг апс платформасы арқылы сканворд шешу |
|
||
|
Үй жұмысы |
2 мин |
Сүзбелі тәтті бәліштер дайындайды және безендіреді |
Лекцияларды, презентацияны оқу |
|
|
Жұмыс орнын тазалау |
8 мин |
ыдыстарды жуады , жұмыс орнын тазалай |
|
|
Үгілмелі қамырдан тәтті бәліштер –творожный пирог
Қажетті өнімдер :
Сүзбелі бәліш
-
Ұн-500гр
-
Масло к чаю-1
-
Қант-2 кесе
-
Сүзбе-500 гр
-
Жұмыртқа -3 дана

Алдымен қамырды дайындаңыз. 3-3,5 кесе ұнды тақтаға електен өткізіңіз. Үстіне 3/4 кесе қант себіңіз және 250 грамм жұмсартылған маргарин қосыңыз.

Барлық ингредиенттерді қолыңызбен илеңіз. Қамыр ұнтақ тәрізді болып шығады.

Сүзбе ыдысқа салыңыз. Ешбір түйір қалмас үшін оны шанышқымен езіңіз. Жұмыртқаны шайқаңыз, 3/4 кесе қант қосыңыз, ванилин қосыңыз .

Барлығын мұқият араластырыңыз (қолыңызды қолдануға болады). Сүзбе салмасы дайын. Пісіру табағын өсімдік майымен майлаңыз, оған қамырдың 2/3 бөлігін тарелка түрінде салыңыз.

Содан кейін сүзбе салмасын қосыңыз..
.
Қалған қамырды сүзбенің үстіне салыңыз

Пеште 180 градуста 30 - 35 минут пісіріңіз. Тортты толығымен салқындаған кезде табадан алыңыз.
Қатпарлы қамырдан слойки
Қатпарлы қамыр-1
Сүзбе -200 гр
Қант-100 гр
Жұмыртқа -1 дана
Ватрушки
Ұн-300гр
-
ШАГ 1:
Дайын қатпарлы қамырды мұздатылған болса, аздап ерітіңіз. Мұны істеу үшін қамырды бөлме температурасында жарты сағатқа қалдырыңыз. Ұн себілген жұмыс бетінде қамырды аздап жайыңыз, оны өте жұқа жаюдың қажеті жоқ, әйтпесе пирогтар әуе және қабыршақ болып шықпайды.
-
ШАГ 2:
Бұл қамырға мүлдем кез келген толтыру қолайлы: қайнатылған тауық еті, саңырауқұлақтар, ет, сүзбе, ет, шөптер, ірімшік. Мен сүзбе қосылған бәліштерді пісірдім, олар өте хош иісті, дәмді және толтырғыш болып шығады, негізгі тағамдар арасындағы тіскебасардың тамаша нұсқасы
.
-
ШАГ 4:
Табиғи сүзбе қолданған дұрыс, ол пайдалы, бірақ калориясы көп. Қаласаңыз, майы аз сүзбе алуға болады, ең бастысы ол жаңа піскен және сапалы. Сүзбе қосылған ыдысқа қант, ванилин қосып, тауық жұмыртқасын шайқаңыз. Жұмыртқа салмасы сұйық емес және пирогтарды пісірген кезде ағып кетпеуі үшін қажет.
-
ШАГ 5:
Біртекті сүзбе массасын алғанша бәрін араластырыңыз. Егер сіздің сүзбеңіз дәнді және құрғақ болса, бір ас қасық кілегей немесе қаймақ қосуға болады. Бұл жағдайда толтыруды жұмсақ ету үшін сүзбе массасын блендермен шайқаңыз.
-
ШАГ 6:
Қамырдың жартысына сүзбе салмасын салыңыз. Толтыру мөлшері квадраттардың өлшеміне байланысты, бірақ пісіру кезінде ол пирогтардан пісіру парағына ағып кетпеуі маңызды. Кішкентай бәліштерді жасаған дұрыс, олар сыртқы түрі бойынша әдемі және ұқыпты болып шығады.
-
ШАГ 7:
Үшбұрышты немесе кез келген басқа пішінді қалыптастыру үшін қамырдың шеттерін біріктіріңіз. Толтырмадағы шырын пісіру парағына ағып кетпеуі үшін шеттерін жақсылап жабу керек. Мұны шанышқымен жасауға болады.
-
ШАГ 8:
Пісіру табағын немесе басқа пісіру табағын маймен майлап, пирогтарды жайыңыз. Оларды шайқалған жұмыртқаның сарысымен жағыңыз. Қатпарлы қамырды 200 градусқа дейін қыздырылған пешке 25-30 минутқа салыңыз. Дайын пирогтарды пештен шығарып, оларды сәл суытып, шай, кофемен береміз.
Ашытылған қамырдан ватрушки
Құрамы:
Қамыр үшін :
Бидай ұны 400
Сүт 250
Жұмыртқа 1
Сары май 30
Қопсытқыш 10
Қант 3
Құрғақ ашытқы 2 Тұз 0.5
Салма үшін :
Сүзбе 400
Қант 200
Жұмыртқа 1
МАЙЛАУ ҮШІН: Жұмыртқа 1
Қамырға: 110гр ұн, ашытқы және жылы суды араластырып, 2 сағатқа жылы жерге қоямыз. Қалған еріген сары майды, қантты, тұзды және ақуызды қамырға қосыңыз. Ұнды қосып, араластырыңыз. Қамырды араластырғышпен 15 минут илеңіз. Қамырды пленкамен жауып, 2 сағатқа қалдырыңыз.
Толтыру үшін сүзбе , түйіршіктелген қант, жұмыртқа сарысы, ванильді қант және ұн қосыңыз. Барлық осы ингредиенттерді мұқият араластырыңыз
Енді алынған қамырды шамамен 8-12 бірдей бөлікке кесіңіз, оларды шарларға орап, маймен немесе маймен майланған пісіру парағына салыңыз, қамыр шарларын 15 минутқа қалдырыңыз.
Осы уақыттан кейін біз әр шарда ойық
жасаймыз
-
ШАГ 5:
Содан кейін біз ірімшіктердің шеттерін жұмыртқамен майлап, ойыққа сүзбе саламыз. Осыдан кейін біз ірімшіктерді қайтадан 10 минутқа қалдырамыз, содан кейін оларды 220 градусқа дейін қыздырылған пешке 15 минутқа жібереміз.


Қамыр түрлері - ашытқылы, қабаттама, бисквитті, үгілмелі, сусымалы, қайнатылған
Олардан түрлі нан өнімдерін,кондитерлік өнімдер дайындауға болады
Негізгі кондитерлік шикізаттар – ұн,қант,май,жұмыртқа
Бисквит қамырының негізін қант, жұмыртқа, ұн құрайды. Дәм бергіш қосындылар ретінде лимон немесе апельсин қабықтары, ванилин, ұнтақ – какао немесе мейіз, жаңғақ қолданылады. Бисквитті қамырдан капкейк,торт,пирожныйлар,кекстер т.б. өнімдер дайындауға болады
Қатпарлы қамыр Құрамы : Ұн, Май (маргарин), Жұмыртқа, Су, Тұз, Сода.
Қатпарлы қамырдан самсалар,круассандар,рогаликтер,торт, пирожныйлар дайындауға болады

шағым қалдыра аласыз





























